Kirurgjia e obezitetit

Obeziteti është gjendja e shtimit të peshës së tepërt si pasojë e predispozicioneve gjenetike , mosmarrjes me sport dhe ushtrimeve fizike dhe kequshqyerjes. Obeziteti konsiderohet sëmundje për shkak të rënies së cilësisë së jetës dhe problemeve shëndetësore për shkak të sëmundjeve si diabeti, presioni i gjakut, mëlçia e yndyrshme e shkaktuar nga pesha e tepërt. Ata me indeks të masës trupore 35-40 e lart konsiderohen obezë. Kirurgjia e obezitetit aplikohet për ata që nuk mund të humbin peshë pavarësisht dietës, stërvitjes dhe metodave të trajtimit mjekësor të shoqëruara me mbështetjen e ekspertëve. Për shkak të mbipeshës, tek njerëzit shfaqen probleme të tilla si diabeti , kanceri dhe infertiliteti. Përjetimi i kufizimeve në lëvizje për shkak të peshës së tyre ndikon negativisht në jetën shoqërore të individëve. Personat mbipeshë, të cilët nuk mund të humbin peshë me përpjekjet e tyre dhe kanë probleme në shëndetin dhe jetën shoqërore, do të humbin peshë dhe problemet e tyre shëndetësore do të zhduken gradualisht falë operacionit të obezitetit. Pas operacionit të obezitetit, duke ndjekur programin e dietës së rekomanduar nga specialisti, dhe ata që ushtrojnë të paktën në nivel ecjeje, humbin 50% deri në 80% të peshës ekzistuese dhe humbin peshë. Pas operacionit, duke ushqyer me lëng në fazën e parë, më pas me dieta me pak karbohidrate, me shumë proteina dhe me shumë konsumim të ujit, proceset e humbjes së peshës do të përshpejtohen dhe do të arrihet pesha e synuar. Nëse ata që kanë probleme shëndetësore dhe plotësojnë kushtet e nevojshme nuk mund të humbasin peshë me përpjekjet e tyre, do të jetë e mundur që ata të humbin peshë shpejt dhe shëndetshëm me metodën më të përshtatshme të kirurgjisë bariatrike.

Çfarë është Kirurgjia Bariatrike?

Kirurgjia e obezitetit quhet kirurgji obeziteti kur indeksi i masës trupore të personit është ndërmjet 35-40 dhe për shkak të mbipeshës shkakton sëmundje si probleme me frymëmarrjen dhe diabetin. Është një metodë kirurgjikale e preferuar nga ata që kanë provuar të gjitha metodat dietike dhe sportive për shkak të peshës së tepërt dhe nuk kanë asnjë pengesë për operacionin pa rezultat.

Për kë aplikohet kirurgjia e obezitetit?

Cilat janë rreziqet e operacionit?

Kirurgjia bariatrike, si operacionet e tjera kirurgjikale, është një procedurë me faktorë rreziku. Ka rreziqe postoperative ose afatgjata. Rreziqet në operacionet e obezitetit janë;

A ka një dietë para kirurgjisë bariatrike?

Praktikat dietike janë shumë të rëndësishme për ata që vendosin të bëjnë operacion obeziteti, si për përgatitjen për operacionin, ashtu edhe për një kalim të lehtë pas tij. Edhe pak humbje peshe ndihmon trupin të përgatitet për kirurgji bariatrike dhe zvogëlon shkallën e komplikimeve të përkohshme menjëherë pas operacionit . Duke reduktuar shkallën e dhjamit të mëlçisë me dietën e aplikuar para operacionit, do të sigurojë heqjen më të shpejtë të yndyrës në rajonin e barkut. Para operacionit të obezitetit, gjërat që duhen marrë parasysh në lidhje me të ushqyerit janë;

Sa peshë humbet pas operacionit?

Rezultatet e operacionit të obezitetit ndryshojnë sipas pacientëve. Problemet e mëparshme shëndetësore të personit, pesha para operacionit, përshtatja me dietën, ushtrimet fizike ndikojnë në peshën e humbur pas operacionit bariatrik . Shkalla e humbjes së peshës ndryshon sipas metodës së aplikuar. Ata që kanë bërë operacion bypass të gastritit humbasin 60-80% të peshës, ndërsa ata që kanë kirurgji gastrike përjetojnë një humbje peshe prej 50-70%.

Sa kohë qëndroni në spital pas kirurgjisë bariatrike?

Pas operacionit të obezitetit, ka ndryshime në kohën e qëndrimit në spital sipas metodës kirurgjikale dhe sëmundjeve personale të pacientit. Në përgjithësi, pas një operacioni pa probleme, duhet të qëndrojnë në spital mesatarisht 1-2 netë.

Si duhet të jetë ushqyerja pas operacionit?

Pas operacionit, duhet të ndiqni rekomandimet e mjekut që ka kryer procedurën kirurgjikale. Nëse është e nevojshme, duhet të sigurohet mbështetje speciale nga dietologët. Dieta e lëngshme aplikohet menjëherë pas operacionit mbi obezitetin. Ka shumëllojshmëri në dietën e aplikuar në periudhën 3-mujore pas operacionit. Në këtë proces, duhet të pini shumë ujë dhe të konsumoni ushqime lehtësisht të tretshme të pasura me vitamina dhe minerale.

A ka një kufi moshe për kirurgjinë e obezitetit?

Për aplikimin e kirurgjisë së obezitetit është e nevojshme të jeni midis moshës 18-60 vjeç me indeks të masës trupore 35-40 e lart.

Sa kohë pas kirurgjisë bariatrike mund të mbeteni shtatzënë?

Periudha e rikuperimit të operacionit të obezitetit mbulon një periudhë të gjatë në krahasim me operacionet e tjera. Gratë që kanë bërë gastrektominë e mëngës nuk duhet të mbeten shtatzënë pasi rikuperimi i tyre vazhdon për 18 muaj pas operacionit. Burrat, ashtu si gratë, duhet t’i kushtojnë vëmendje këtij procesi në mënyrë që fëmijët e tyre të mos jenë gjenetikisht të trashë.

Sa kohë pas operacionit të obezitetit mund të bëni sport?

Pas operacionit të obezitetit kryhen aktivitete të ndryshme sportive sipas datave të caktuara. Pas operacionit, sportet dhe ushtrimet ndikojnë në procesin e humbjes së peshës. Ndërsa shkalla juaj metabolike do të rritet, shpejtësia juaj e humbjes së peshës do të rritet gjithashtu. Sidoqoftë, në këtë pikë, duhet të shmangni sportet e rënda. Si pasojë e sporteve të rënda, shfaqen probleme të tilla si çrregullimi i ritmit të zemrës dhe dhimbje në kyçe. Procesi sportiv pas operacionit të obezitetit është;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *