Operacion plastik

Kirurgjia plastike quhen operacionet që mbulojnë pamjen estetike të një pjese të trupit ose të gjitha ndryshimet e bëra për të zgjidhur problemin ekzistues shëndetësor. Nëse personi nuk është estetikisht i kënaqur me pamjen e tij ose për shkak të sëmundjes, aksidentit, problemeve të lindura, zonat problematike në fytyrë ose në trup korrigjohen me operacion. Megjithëse qëllimi i parë i kirurgjisë plastike është rifitimi i funksioneve të humbura, ai aplikohet për të fituar pamjen estetike fizike.

Qiellza dhe buza e çarë

Në javët e para të zhvillimit para se të lindin foshnjat, formohen skajet e buzëve dhe qiellzës. Megjithatë, në disa raste, buza dhe qiellza nuk mund të përfundojnë zhvillimin e tyre dhe foshnja lind me një deformim. Kjo është një situatë që ndodh në një në çdo 1000 foshnja. Në këtë pikë, kirurgu rekomandon një operacion kirurgjik për të korrigjuar strukturën e buzës dhe qiellzës. Paraprakisht, me specialistin bëhen rregullime të tilla si dita, data dhe vendi i operacionit. Ky operacion kryhet kur foshnjat janë nga 6 deri në 10 javë. Për të korrigjuar çarjen e buzës, bëhet një prerje në të dy anët e buzës dhe riparohen muskujt e zonës. Buza e çarë mbyllet duke kapur riparimin intraoral dhe të lëkurës. Qepjet e marra gjatë operacionit hiqen mesatarisht pas 5 ditësh. Shenja e formuar në këtë proces nuk largohet plotësisht, por bëhet më pak e dukshme me kalimin e kohës.

Operacioni i çarjes së qiellzës kryhet kur fëmija është nga 3 deri në 12 muajsh. Në operacion bëhen prerje në të dy anët e të çarës, korrigjohen indet në pjesën e dëmtuar dhe mbyllet prerja. Duke qenë se fëmija nuk mund të ushqehet rehat pas operacionit, ai ushqehet në mënyrë intravenoze për një kohë. Pas disa javësh kalohet gradualisht në ushqimin normal me rekomandimin e mjekut.

Kanceri i lëkurës

Meqenëse kanceret e lëkurës, të cilat vihen re nga disa ndryshime në lëkurë, janë kanceri i qelizave të zonës, operacionet që kryhen për trajtimin e zonës quhen kirurgjia e kancerit të lëkurës. Zakonisht shihet në lëkurë

Shfaqjet e indeve të ngjashme me këtë pranohen si inde me rrezik kanceri. Mostrat që do të merren nga këto inde përcaktohen nga vlerësimi patologjik nëse ato janë kanceroze apo jo. Indet kancerogjene hiqen me operacion dhe bëhen aplikime estetike sipas vendndodhjes dhe madhësisë së rajonit.

Trajtimi i djegieve

Trajtimi i djegieve si pasojë e aksidenteve bëhet edhe me kirurgji plastike. Sipas shkallës së djegieve, përcaktohet nëse operacioni do të bëhet strukturor apo vizual. Kur përjetohen djegie, ndërhyrja e parë e saktë është shumë e rëndësishme për fazën tjetër të trajtimit. Në aksidentet që rezultojnë me djegie, para së gjithash duhet të hiqen rrobat në zonën ku ka ndodhur djegia. Në djegiet e shkaktuara nga lënda aktive, zona duhet të lahet me ujë, por në djegiet kimike nuk do të jetë korrekte larja me ujë. Në djegiet e rënda, ata duhet të drejtohen në qendrën e trajtimit të djegieve sa më shpejt të jetë e mundur dhe të jepet ndihma e parë. Trajtimi i humbjes së indeve dhe muskujve të shkaktuar nga djegiet mund të trajtohet me kirurgji plastike në varësi të shkallës së dëmtimit.

Kirurgjia e dorës

Falë risive mjekësore dhe teknologjike në zhvillim, kohët e fundit janë vërejtur zhvillime aktive në kirurgjinë e duarve. Kirurgjia e dorës, e cila synon korrigjimin e imazheve të formuara estetikisht së bashku me funksionin e përdorimit të duarve, po bëhet mjaft e suksesshme me metoda të reja. Para operacionit, pacientit i jepet kryesisht terapi fizike. Terapia fizike mund ta bëjë më të lehtë për dorën që të kryejë më lehtë funksionet e saj. Me ushtrimet që duhen bërë, lëvizjet e duarve bëhen më funksionale me kalimin e kohës. Megjithatë, në disa raste, ka situata ku terapia fizike është e pamjaftueshme. Në këtë pikë, operacioni i dorës hyn në lojë. Ka ndryshime në operacionin që do të aplikohet sipas madhësisë së problemit në rajonin e dorës. Po kështu, shkalla e suksesit dhe koha e rikuperimit ndryshojnë sipas operacionit të kryer. Pas operacionit, terapia fizike vazhdon për periudhën e përcaktuar nga specialisti.

Shtrirja e ballit

Me procedurat kirurgjikale të njohura si operacioni i heqjes së vetullave midis ballit dhe tempujve, linjat e thella tërthore midis vetullave dhe rënia e vetullave për shkak të moshës ose arsyeve gjenetike zgjidhen me kirurgji plastike. Stresi, faktorët mjedisorë, dieta e parregullt apo predispozita gjenetike shkaktojnë probleme të tilla. Këto imazhe që janë më të pakëndshme nga pikëpamja estetike sesa problemet shëndetësore, gjejnë zgjidhje me operacionet plastike. Në përgjithësi, procedurat e aplikuara për personat mbi 40 vjeç kryhen edhe në moshë më të hershme, në varësi të shqetësimit të situatës që përjetohet. Këto vija të thella hapen me aplikimin në formë të shtrirjes nga rrënjët e flokëve. Në rrënjët e flokëve ka gjurmë 4-5 cm. Megjithatë, këto plagë janë të padukshme sepse janë të mbuluara me qime. Operacioni për ngritjen e vetullave dhe ngritjen e ballit aplikohen së bashku. Përveç kësaj, një ngritje e pjesshme e vetullave kryhet gjithashtu vetëm me operacionin e heqjes së tempullit. Procedura kryhet nën anestezi të përgjithshme dhe zgjat mesatarisht 1-1,5 orë. Ju mund të liroheni në të njëjtën ditë pas operacionit. Në ditët e para pas operacionit, shfaqen ënjtje dhe edemë. Veshja e aplikuar hiqet pas 2 ditësh, dhe ënjtjet dhe mavijosjet largohen vetë brenda 2 javësh. Qepjet hiqen pas 5 deri në 7 ditë. Rekomandohet të pushoni për të paktën 2 javë pas operacionit. Gjatë kësaj periudhe nuk duhen bërë sporte të rënda. Megjithëse numri i ngritjeve, ngritjeve të ballit, ngritjeve të tempullit ndryshon nga personi në person, ai siguron qëndrueshmëri midis 5 dhe 10 vjetësh.

Operacioni për riparimin e gjirit

Operacionet e rindërtimit të gjirit të kryera pas humbjes së gjirit pas sëmundjeve tumorale apo kanceroze janë ndër procedurat më të aplikuara në fushën e kirurgjisë plastike. Në të kaluarën, kur nuk kishte mjaftueshëm teknologji dhe njohuri mjekësore, humbja e gjoksit te femrat pas një procesi të vështirë si kanceri shkakton momente të vështira psikologjike. Megjithatë, me zhvillimet teknologjike të përjetuara sot, gratë që përjetojnë humbje të gjirit mund të bëjnë një operacion të ri riparimi të gjirit në të njëjtën kohë pasi të jetë hequr gjiri kanceroz. Në operacion, onkologu dhe kirurgu plastik e menaxhojnë së bashku operacionin. Me aplikimin e njëkohshëm të dy operacioneve, pacienti edhe po shërohet nga sëmundja dhe po del nga operacioni me një pamje të re, pa dijeni për kohën kur ka qenë pa gjoks. Megjithatë, edhe pse kjo situatë është psikologjikisht dhe vizualisht e këndshme, mjeku juaj vendos nëse këto dy procedura mund të kryhen në të njëjtën kohë. Në pacientët që nuk konsiderohen të përshtatshëm për dy operacione, së pari hiqet gjiri me kancer ose tumor. Pas një kohe, kryhet operacioni i riparimit të gjoksit. Duke qenë se operacioni është një procedurë kirurgjikale, mbart rreziqet e çdo operacioni. Ndërsa operacioni për heqjen e gjirit, që është procedura e parë në operacionet e riparimit të gjirit, kryhet me anestezi të përgjithshme, riparimi i gjirit mund të kryhet edhe me anestezi lokale. Ju mund të liroheni brenda 2 deri në 5 ditë pas operacionit të rindërtimit të gjirit. Qepjet hiqen pas 10 ditësh. Mund të duhen deri në 6 javë për t’u kthyer në jetën tuaj të përditshme. Në operacionet protetike kjo periudhë është më e shkurtër. Shenjat tuaja kirurgjikale do të bëhen më pak të dukshme në një mesatare prej 1-1,5 vjetësh.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *