Periudha e rikuperimit pas rinoplastikës është një proces që kërkon durim dhe kohë. Është shumë e rëndësishme të përdorni barnat e rekomanduara nga mjeku juaj pas operacionit dhe të bëni kujdesin e nevojshëm për të marrë rezultatet më të mira nga operacioni juaj. Bërja e kujdesit të nevojshëm do të shkurtojë shërimin tuaj dhe do t’ju rikthehet në jetën tuaj shoqërore në një kohë më të shkurtër. Pas rinoplastikës, pacientët qëndrojnë në spital për 1 ose 2 ditë. Në këtë proces, duhet të kujdeseni për veten larg spitalit apo klinikës dhe të përpiqeni të arrini rezultatin më të mirë. Në këtë proces, ne ju paraqesim në detaje se çfarë duhet t’i kushtoni vëmendje, ju lutemi lexoni me kujdes .

 1. Përdorni plotësisht ilaçet e dhëna nga mjeku juaj. Mos përdorni barna të tilla si aspirina dhe derivatet, holluesit e gjakut. Për shkak se holluesit e gjakut parandalojnë mpiksjen e gjakut, mund të keni vështirësi në ndalimin e çdo gjendje gjakderdhjeje.
 2. Pas operacionit, duhet të shkoni plotësisht në takimet tuaja, duke i kushtuar vëmendje kësaj ndikon në procesin tuaj të rikuperimit. Takimet pas operacionit zakonisht jepen në 1 javë, 1 muaj, 3 muaj dhe 6 muaj pas operacionit.
 3. Pas operacionit do të keni vështirësi në frymëmarrje me hundë pasi do të ketë tampona në hundë. Në këtë proces, duhet të merrni frymë përmes gojës.
 4. Pas rinoplastikës, mund të keni vështirësi në nuhatje për shkak të mbingarkesës, edhe pse rrallë, mund të keni probleme me shije, që është një proces i përkohshëm.
 5. Tamponi brenda hundës tuaj mund të ndryshohet ose hiqet plotësisht sipas nevojës.
 6. Duke qenë se jeni vazhdimisht duke marrë frymë përmes gojës, tharja do të ndodhë në gojën tuaj. Ju duhet të konsumoni shumë lëngje për të lehtësuar këtë thatësi. Që kur pi diçka gjatë
  Frymëmarrja përmes gojës do t’ju bëjë më pa frymë, merrni lëngje me gllënjka të vogla ose duke përdorur një kashtë.
 7. Hani ushqime të buta dhe të lehta për t’u përtypur pasi lëvizja e përtypjes do t’ju bëjë të lëvizni edhe hundën.
 8. Ju mund të përdorni balsam buzësh ose produkte hidratuese për t’i mbajtur buzët me lagështi.
 9. Pas operacionit, duhet ta mbani kokën lart me të paktën dy jastëkë ndërsa jeni shtrirë ose duke fjetur. Mundohuni ta mbani kokën drejt gjatë gjithë ditës në mënyrë që të parandaloni ënjtjen.
 10. Pas rinoplastikës, mund të përdorni një peshqir ose mbulesë për të parandaluar rrjedhjen e gjakut në jastëk.
 11. Përpiquni të mos flini në fytyrë ose anash gjatë gjumit. Është ideale të shtriheni në shpinë pas rinoplastikës, do të parandaloni dëmtimin e pavetëdijshëm të hundës gjatë gjumit.
 12. Pas operacionit, është normale të rrjedh gjak nga hunda për një periudhë të caktuar kohore, kjo gjakderdhje mund të jetë në formën e një rrjedhjeje të hollë rozë ose të kuqe. Megjithatë, nëse kjo gjakderdhje është e vazhdueshme dhe me ngjyrë të kuqe të errët, do të ishte e dobishme të shihni mjekun tuaj specialist.
 13. Mos i fërkoni hundët dhe mos e fryni hundën, mbajini duart sa më shumë larg hundës.
 14. Vishni rroba me kopsa përpara ose jakë të gjera për të shmangur çdo dëmtim të hundës.
 15. Pas operacionit, qëndroni larg përkuljes dhe ngritjes së gjërave të rënda për të paktën 2 javë.
 16. Mos bëni sporte të rënda dhe ushtrime para kohës së caktuar nga mjeku juaj.
 17. Presioni i kokës është i rëndësishëm menjëherë pas operacionit, nuk duhen bërë aktivitete që rrisin presionin dhe nuk duhen bërë udhëtime ajrore.
 18. Pas rinoplastikës në hundë do të ketë një splint gipsi. Kjo splint jo vetëm që i jep hundës tuaj formën e saj të re, por gjithashtu siguron mbrojtje për hundën tuaj, ndaj bëni kujdes dhe mos e ngatërroni me duart tuaja.
 19. Nëse i bëni veshjet tuaja rregullisht dhe ndiqni rekomandimet e mjekut tuaj, mbulesa juaj do të hiqet brenda 1 jave.
 20. Pasi të hiqen tamponët, duhet të pastroni hundët me ujë 3-4 herë në ditë duke përdorur një shtupë pambuku. Asnjëherë nuk duhet ta futni në hundë.
 21. Gjatë procesit të shërimit pas operacionit të hundës, indet rreth hundës mund të jenë të thata, duhet të përdorni kremrat dhe hidratuesit e rekomanduar nga mjeku juaj 1-2 herë në ditë ose sipas nevojës.
 22. Është normale të përjetoni një ndjenjë mbylljeje për shkak të tharjes së gjakut pas operacionit, edhe pasi të keni hequr tamponët, mos bëni një operacion për të hapur hundën. Përdorni vetëm spërkatjen e rekomanduar nga mjeku juaj.
 23. Pasi të hiqet veshja në hundë, hunda juaj mund të duket e fryrë dhe maja është shumë e përmbysur, kjo do të përmirësohet me kalimin e kohës.
 24. Ju mund të aplikoni akull në intervale të rregullta për të minimizuar mavijosjet dhe ënjtjet. Gjatë kryerjes së këtij aplikimi, mos e aplikoni në hundë, splinta juaj nuk duhet të laget, aplikojeni në anët e hundës, faqeve dhe syve.
 25. Pas operacionit, ënjtje dhe mavijosje do të shfaqen në fytyrën dhe nën sytë tuaj.
 26. Mund të aplikoni make-up pas 15 ditëve të para.
 27. Ju nuk duhet të mbani syze për të paktën 2 muaj pas operacionit. Ju duhet të merrni informacion nga mjeku juaj se si ta përdorni atë në procesin e ardhshëm. Ju mund të përdorni lente gjatë këtij procesi.
 28. Pas operacionit të rinoplastikës, ju mund të ktheheni në jetën tuaj shoqërore pas periudhës së pushimit të rekomanduar nga mjeku juaj.
 29. Në këtë proces, mund të ketë një ndjenjë mpirje në majën e hundës dhe buzën e sipërme, kjo ndjenjë do të kalojë me kalimin e kohës.
 30. Mund të keni vështirësi të kolliteni ose teshtini dhe mund t’ju dhemb pak. Në raste të tilla, përpiquni të kolliteni dhe teshtini sa më lehtë të jetë e mundur.
 31. Lani dhëmbët ngadalë pas rinoplastikës. Sidomos mos e lëvizni buzën e sipërme lart.
 32. Shmangni ekspozimin në rrezet e diellit direkte për një muaj. Sidomos në këtë proces, përdorni kremra kundër diellit.
 33. Mos hyni në mjedise të nxehta dhe të lagështa si deti, banja turke, sauna për të paktën 15 ditë.
 34. Pas operacionit të rinoplastikës, mund të bëni dush në fund të kohës së përcaktuar nga mjeku juaj.
 35. Mund të ndiheni të lodhur dhe të dobët pas operacionit, do të ndiheni më mirë pas disa ditësh. Në këtë proces, mund të keni probleme me gjumin, mund të keni pak gojë dhe mund të përdorni qetësues të rekomanduar nga mjeku juaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *