Transplantimi i flokëve është një zgjidhje natyrale dhe e përhershme për rrallimin ose rënien e flokëve për shkak të predispozicionit gjenetik, barnave të përdorura, stresit ose faktorëve mjedisorë. Rënia e flokëve ose tullacia në zonën me qime kryhet duke marrë farat e rrënjëve të flokëve nga zona rezistente si zverku dhe duke i transferuar ato në zonën tullac. Operacioni i transplantimit të flokëve është një procedurë kirurgjikale e kryer nën anestezi të përgjithshme. Krahas shqetësimeve estetike, transplantimi i flokëve kryhet për qëllime mjekësore . Flokët transferohen në zonën e traumatizuar për shkak të rënies rajonale të flokëve si pasojë e aksidenteve. Me operacionin e mbjelljes së flokëve, i cili e bën njeriun të ndihet më mirë nga ana shëndetësore dhe vizuale, individët gjejnë një zgjidhje të përhershme për problemin e tullacisë. Me zhvillimin e risive mjekësore dhe teknologjike, po zhvillohen edhe metodat e mbjelljes së flokëve dhe aplikohet metoda më e përshtatshme. Rezultatet e transplantit të flokëve të aplikuara me një mjek specialist dhe ekipin e tij do të jenë në një nivel që do të kënaqë personin. Në disa nga metodat e aplikuara, flokët rruhen plotësisht, ndërsa në disa të tjera bëhet pa rruajtje pjesërisht ose plotësisht.

Cili është procesi para transplantimit të flokëve?

 1. Gjërat që duhen marrë parasysh përpara transplantimit të flokëve; Përdorimi i medikamenteve Edhe pse nuk ka një rezultat të caktuar për përdorimin e medikamenteve para operacionit të mbjelljes së flokëve, përdorimi i holluesve të gjakut, veçanërisht, duhet të ndërpritet 7 deri në 10 ditë para operacionit. Pavarësisht mungesës së gjakderdhjes së madhe, përdorimi i holluesve të gjakut është pezulluar për të shmangur problemet në gjakderdhjet e vogla.
 2. Pirja e duhanit të alkoolit: Meqenëse pirja e duhanit dhe përdorimi i alkoolit zgjasin procesin e shërimit dhe shtojnë formimin e edemës, duhet të ndërpritet përpara operacionit të mbjelljes së flokëve për periudhën e përcaktuar nga specialisti dhe të përdoret përsëri të paktën 7 ditë pas mbjelljes së flokëve. operacion. Sa më gjatë ta mbani këtë kohë, aq më i shpejtë do të jetë shkalla juaj e rikuperimit.
 3. Ushqyerja: Kujdesi ndaj ushqyerjes suaj përpara operacionit të mbjelljes së flokëve përshpejton procesin tuaj të shërimit. Me një plan të mirë ushqimor, ju do të përshpejtoni qarkullimin e gjakut dhe do t’i bëni flokët tuaj të rriten më të shëndetshëm. Ju duhet të shtoni shumë ujë në planin tuaj të të ushqyerit, i cili ofron mundësinë për të minimizuar formimin e edemës pas operacionit.
 4. Preferenca e veshjeve para operacionit: zgjedhja e rrobave të rehatshme para operacionit do të sigurojë që të mos ketë presion mbi flokët tuaj kur ndërroni rrobat.
 5. Pushoni dhe flini: Është shumë e rëndësishme të bëni një gjumë të mirë përpara operacionit të mbjelljes së flokëve, që trupi të pushojë, pasi nuk është e mundur të shtriheni në pozicionin e zakonshëm të gjumit për një periudhë të caktuar kohore pas operacionit të mbjelljes së flokëve. Operacioni i mbjelljes së flokëve pas një gjumi të mirë do të jetë i mirë për qëndrueshmërinë e trupit.
 6. Pastrimi i flokëve: Pas operacionit të mbjelljes së flokëve, larja e parë bëhet nën shoqërinë e mjekut dhe flokët nuk lahen me metodat e vjetra për një periudhë të caktuar kohe. Duke qenë se është e nevojshme të mos ushtrohet presion pas operacionit të mbjelljes së flokëve, nuk duhet bërë larje e fortë. Do të jetë shumë më mirë për ju nëse i lani flokët në një mënyrë që do të ndiheni më mirë para operacionit.
 7. Kujdesi për flokët dhe përdorimi i produktit: Për të mos humbur flokët tuaj ekzistues përpara operacionit të mbjelljes së flokëve, duhet të përdorni produkte të pastra. Produktet kimike duhet të shmangen sa më shumë që të jetë e mundur. Para dhe pas operacionit të mbjelljes së flokëve duhet të kujdeseni për shëndetin e flokëve tuaj dhe të mos përdorni produkte që përmbajnë kimikate. Sidomos pas mbjelljes së flokëve, nuk duhet të përdorni produkte si xhel dhe sprej për periudhën e përcaktuar nga mjeku juaj.

Fazat e transplantit të flokëve

Pas vendosjes për një operacion të mbjelljes së flokëve, hapi i parë është ekzaminimi nga një specialist. Në këtë fazë, pacienti mëson informacionin e nevojshëm për mbjelljen e flokëve duke u takuar me specialistin. Në fazën e konsultimit, specialisti përcakton metodën që duhet të zbatohet ndaj pacientit. Sipas metodës , përcaktohet vija e flokëve dhe pamja e vlerësuar pas transplantimit të flokëve përcaktohet vizualisht në mjedisin kompjuterik.

Në këtë fazë i bëhen analizat e nevojshme të gjakut pacientit që do t’i nënshtrohet mbjelljes së flokëve. Sipas rezultateve, nëse nuk ka pengesë për mbjelljen e flokëve, fillon operacioni.

Në fazën e anestezisë lokale, zona e donatorit anestezohet me anestezi lokale për të mos ndjerë dhimbje. Para aplikimit të anestezisë lokale, bëhet sterilizimi i zonës.

Fillojnë të mblidhen farat e folikulit të flokëve për zonën që do të transplantohet nga zona dhuruese, e cila është e pajtueshme me anestezi lokale. Për operacionin e transplantimit të flokëve, zona e dhurimit zakonisht përcaktohet si regjioni i zverkut që është rezistent ndaj rënies së flokëve. Farat e mbledhura të folikulit të qimeve mbrohen në një zonë të caktuar deri në fazën e mbjelljes.

Gjatë hapjes së kanalit hapen kanale të vogla për të vendosur rrënjët në zonën ku do të transferohen folikulat e qimeve të mbledhura. Procesi i hapjes së kanalit ndryshon sipas metodës. Në disa metoda të mbjelljes së flokëve, farat e rrënjëve të flokëve vendosen duke ushtruar presion të lehtë pa hapur kanalin. Ky hap është shumë i rëndësishëm për shëndetin e flokëve pas transplantimit të flokëve.

Farat e folikulit të flokëve të mbledhura gjatë fazës së mbjelljes së flokëve, që është faza e fundit e operacionit të mbjelljes së flokëve, transferohen në kanalet e hapura në kënde të drejta. Kjo fazë është po aq e rëndësishme sa hapja e një kanali. Një aplikim i gabuar në këtë fazë ndikon në pamjen e mbjelljes së flokëve.

Çfarë duhet të kihet parasysh pas transplantimit të flokëve?

Ka disa pika që duhen marrë parasysh pas operacionit të mbjelljes së flokëve . Këto janë pikat që duhet t’i kushtoni vëmendje;

 1. Pas operacionit, duhet të përdorni plotësisht recetën e rekomanduar nga mjeku juaj.
 2. Nuk duhet të bëni presion në zonën e mbjelljes së flokëve dhe nuk duhet të përdorni aksesorë të tillë si shalle, beretë dhe shalle për një kohë.
 3. Ditën e parë pas operacionit të mbjelljes së flokëve, bëhet ekzaminimi nga mjeku dhe larja e parë nën shoqërinë e një specialisti.
 4. Është normale të përjetoni gjakderdhje të vogël në ditët e para. Brenda 1 jave pas operacionit, këto gjakderdhje do të ndalen dhe koret do të fillojnë të bien.
 5. Rrjedhja e shokut ndodh brenda 3 muajve pas operacionit të mbjelljes së flokëve, kjo është normale dhe flokët do të fillojnë të rriten sërish pas muajit të 6-të.
 6. Pas operacionit të mbjelljes së flokëve, rezultatet neto shihen pas 12 muajsh.
 7. Nuk duhet të ekspozoheni në det dhe diell për 15 ditët e para pas operacionit të mbjelljes së flokëve.
 8. Gjatë periudhës së rikuperimit, sportet e rënda dhe ushtrimet nuk duhet të bëhen për periudhën e përcaktuar nga mjeku juaj.
 9. Pas operacionit, duhet të shtriheni në shpinë me një kënd 45 gradë për periudhën e specifikuar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *