Stomatologjia është një grup profesional që punon për shëndetin oral dhe dentar të njerëzve për një kohë të gjatë, duke u fokusuar veçanërisht në metodat e diagnostikimit dhe trajtimit. Megjithatë, falë teknologjisë së avancuar, po zhvillohen metoda të reja në përputhje me përdorimin e materialeve në zhvillim dhe nevojat e njerëzve. Një prej tyre është metoda e estetikës dentare . Sot, problemet dentare të shkaktuara nga humbja e dhëmbëve apo shqetësimet estetike ndaj të cilave njerëzit janë të ekspozuar zgjidhen me aplikime estetike dentare duke përdorur përparimet teknologjike së bashku me metodat klasike. Estetika dentare është një praktikë stomatologjike që ofron buzëqeshjen më të bukur duke korrigjuar recesionin dhe çrregullimet asimetrike në gingivë, duke siguruar që dhëmbët dhe gingivat të arrijnë standardet që duhet të jenë, dhe duke siguruar rregullimin e të konsumuarit, të çngjyrosur, të gabuar, të thyer ose dhëmbë të njollosur. Materialet mbushëse (ari, argjendi, merkuri) të përdorura në humbjet e dhëmbëve dhe frakturat e përjetuara në të kaluarën janë përgjithësisht produkte me përmbajtje metali dhe sot këto materiale janë zëvendësuar me mbushje të përbëra. Meqenëse këto materiale mbushëse janë më të përshtatshme për pamjen natyrale të dhëmbëve, ato duken shumë më të këndshme estetikisht. Me këto teknologji dhe metoda në zhvillim, janë hedhur hapat e parë të estetikës dentare dhe stomatologjisë estetike.

Çfarë është estetika e buzëqeshjes?

Nëse dëshironi ta jetoni jetën tuaj më të sigurt me një buzëqeshje të ngrohtë, metoda më efektive është estetika e buzëqeshjes.

Estetika e buzëqeshjes, e cila përbën bazën e stomatologjisë estetike , është procesi i planifikimit të buzëqeshjes më të bukur në të cilën dëshirat dhe pritshmëritë personale kombinohen me funksionin, estetikën dhe natyralitetin. Në estetikën e buzëqeshjes merren parasysh faktorë të tillë si forma dhe forma e fytyrës së pacientit, ngjyra e lëkurës, gjinia, mosha, buzët, ngjyra dhe rregullimi i dhëmbëve dhe struktura gingivale. Në përputhje me këta faktorë, metoda të ndryshme si braces, zbardhje, lamina porcelani, nivelim gingival aplikohen të vetme ose së bashku si një procedurë e kombinuar.

Cilat janë metodat estetike dentare?

Është një gjë e së kaluarës trajtimi i humbjes së dhëmbëve duke përdorur vetëm proteza ose ura. Tani, falë teknologjisë në zhvillim, janë të mundura më shumë trajtime me pamje estetike. Le të shqyrtojmë së bashku disa nga këto metoda;

Implantet Dentare

Implantet dentare janë rrënjë artificiale të dhëmbëve të bëra nga titani, të pajtueshme me indet e njeriut. Si rezultat i humbjes së dhëmbit të përjetuar, ai vendoset në kockën e nofullës duke aplikuar një procedurë kirurgjikale me anestezi lokale të aplikuar në zonë.

Planifikohet dhe aplikohet në një periudhë prej 3 deri në 10 ditë në përputhje me dizajnin e dhëmbëve dhe dëshirat estetike të veçanta të personit. Pas operacionit të implantit dentar duhen rreth 3 muaj që implanti të përshtatet plotësisht me kockën e nofullës me kujdesin e treguar nga personi.

Veshje Dentare

Humbja e dhëmbëve si pasojë e kariesit ose dëmtimit mund të zgjidhet me metodën e rimesove dentare. Fasetat dentare janë procesi i pastrimit të dhëmbëve të prishur, duke përdorur materiale speciale dhe marrjen e mykut të dhëmbit dhe restaurimin e tij. Është më e shëndetshme të rivendosni dhëmbët në format e tyre të vjetra në vend që t’i humbni plotësisht. Falë mykut dhe protezave dentare të marra, dhëmbët rifitojnë gjendjen e vjetër dhe estetike. Procedura kryhet në përgjithësi në 3 seanca.

Zbardhja e dhembeve

Njollat e zeza shfaqen si pasojë e mbushjes së boshllëqeve në dhëmbë që janë shumë të vegjël për t’u parë me sy, si cigare, alkool, çaj, kafe etj. Procesi i pastrimit të këtyre njollave pa dëmtuar shtresën e sipërme të dhëmbëve quhet zbardhja e dhëmbëve . Procesi i zbardhjes së dhëmbëve mund të zgjasë disa seanca në varësi të strukturës ekzistuese të dhëmbëve. Struktura e dhëmbëve zbardhet me 2-3 ton sipas moshës dhe ngjyrës së parë të pacientit.

Kllapat dhe pllakat e pastra

Estetika e mishrave të dhëmbëve (Estetika rozë)

Në disa njerëz, mund të shkaktojë shqetësim estetik nëse mishrat e dhëmbëve duken më shumë se normale në momentin e buzëqeshjes ose nëse mishrat shkurtojnë madhësinë e dhëmbit. Zgjidhja e kësaj situate është estetika gingivale. Estetika e mishrave të dhëmbëve është metoda e heqjes së mishrave të tepërta me anë të prerjes me pajisje speciale lazer. Falë teknologjisë në zhvillim, ky proces mund të bëhet pa dhimbje dhe me shumë pak gjakderdhje. Falë pajisjeve lazer , koha e rikuperimit pas procedurës është shumë e shkurtër.

Laminat porcelani

Aplikimi i laminatit të porcelanit është një nga metodat më të njohura të stomatologjisë estetike vitet e fundit. Aplikimi i laminës është një metodë që mund të aplikohet tek dhëmbët me kryqëzim të lehtë, tek ata me ngecje mes dhëmbëve, dhëmbë të shkurtër, dhëmbë me fraktura në sipërfaqen e dhëmbit dhe tek ata që nuk duan t’i nënshtrohen trajtimit ortodontik. Laminatet e porcelanit, të cilat prodhohen posaçërisht sipas dhëmbëve dhe strukturës së gojës së personit, aplikohen duke vendosur sipërfaqen e dhëmbit në sipërfaqe me gërryerje të vogël ose aspak. Aplikimi i laminatit prej porcelani siguron një shkallë të lartë kënaqësie estetike.

Laminat i përbërë (lidhje)

Boshllëqet midis dhëmbëve mund të shfaqen për arsye të ndryshme. Me laminat kompozit, këto boshllëqe hiqen dhe sigurohet edhe estetika juaj dentare. Laminati kompozit, i njohur gjithashtu si bonding, mund të aplikohet për kavitetet deri në një sasi të caktuar dhe për njolla të thella në dhëmbë. Me këtë metodë ju mund të keni dhëmbë estetikë në një kohë të shkurtër.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *