Kirurgjia e obezitetit

Është e rëndësishme të ndiqni një dietë para operacionit bariatrik dhe të përgatitni trupin për operacion. Pas operacionit, dieta juaj ekzistuese do të ndryshojë rrënjësisht. Në mënyrë që ky tranzicion të mos jetë shumë i ashpër, është e nevojshme të mbani dietë për një periudhë të caktuar kohore. Shumë ushqime të konsumuara para operacionit ose nuk konsumohen fare ose duhet të ndërpriten për një kohë të gjatë. Në këtë proces zbatohet një dietë për të shmangur vështirësitë dhe për të përgatitur trupin për operacion. Përveç kësaj, dieta para operacionit ofron komoditet sipas llojit të operacionit, veçanërisht pasi ajo do të reduktojë yndyrën në bark dhe mëlçi. Dietat që duhen ndjekur para operacionit ndryshojnë në kohëzgjatje sipas operacionit të obezitetit që do të kryhet.

  1. Dieta duhet të fillojë të paktën 2 ose 3 javë para operacionit me shirit gastrik.
  2. Pacientët me anashkalim të stomakut dhe gastritit duhet të fillojnë dietën të paktën 4 javë përpara.

Është shumë e rëndësishme të keni një dietë para operacionit të obezitetit për të përgatitur trupin tuaj për operacionin, për t’u shëruar më shpejt, për të humbur më shumë peshë dhe për t’u përshtatur më lehtë me dietën tuaj që do të ndryshojë pas operacionit. Është shumë e rëndësishme të reduktoni yndyrën e barkut dhe të mëlçisë të shkaktuar nga pesha e tepërt me dietat e bëra para operacionit për të minimizuar komplikimet e mundshme pas operacionit. Pacientët që bëhen obezë duke shtuar peshë të tepërt zakonisht kanë probleme psikologjike si çrregullimi emocional i të ngrënit. Në këtë fazë, takimi me një psikolog ose psikiatër specialist përpara operacionit do t’ju lejojë ta zgjidhni këtë problem në themel. Në këtë pikë, do të jetë shumë më e lehtë për ata që zgjidhin problemin e çrregullimit psikologjik të të ngrënit, të bëjnë dietë para operacionit. Pikat kryesore që duhet t’i kushtoni vëmendje para operacionit janë;

Qëllimi i dietës së aplikuar përpara operacionit

Qëllimi kryesor i dietës së aplikuar para operacionit bariatrik është zvogëlimi i sasisë së yndyrës së pranishme.

Parimi i të ushqyerit para operacionit

Pas operacionit të obezitetit, dieta juaj ekzistuese do të ndryshojë plotësisht. Nëse është e nevojshme, mund të merrni trajtim nga një psikolog specialist përpara operacionit . Ky proces është pak i vështirë dhe është një rrugë e gjatë. Për të hedhur hapa të fortë në këtë rrugë, duhet të zgjidhni problemet tuaja psikologjike përpara operacionit dhe të aplikoni një dietë për t’u mësuar me porosinë tuaj të re të të ngrënit. Për t’u përshtatur me parimet tuaja bazë ushqyese pas operacionit, duhet të filloni t’i zbatoni këto parime në jetën tuaj përpara operacionit. Këto parime ushqyese janë;

Fillimi i zbatimit të këtyre parimeve në jetën tuaj para operacionit do të zvogëlojë rreziqet që mund të ndodhin gjatë operacionit dhe do ta bëjë më të lehtë për ju të mësoheni me dietën tuaj të re pas operacionit. Në veçanti, pacientët me BMI 50 e lart duhet të ushqehen në përputhje me këto parime para operacionit, gjë që do të rrisë shkallën e rikuperimit të tyre pas operacionit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *