Transplanti i flokeve

Transplantimi i flokëve është procesi i mbledhjes së farave të forta të folikulave të flokëve (graftit) të marra nga zona e dhurimit dhe transferimi i tyre në zonën tullac pa qime ose në zonën me flokë të rrallë.

Transplantimi i flokëve u prezantua për herë të parë nga një mjek japonez në vitin 1930. Megjithatë, operacioni i parë i suksesshëm i mbjelljes së flokëve u krye në vitin 1950. Metodat e transplantimit të flokëve të përdorura deri në vitet 1980 nuk japin rezultate natyrale. Falë teknologjisë në zhvillim në fillim të viteve 1990, u zhvilluan rezultate më të natyrshme dhe të përhershme. Kështu u hodhën bazat e metodave të mbjelljes së flokëve që përdoren sot.

Sot, problemi i rënies së flokëve tek meshkujt dhe femrat po rritet për shkak të ndryshimit të kushteve të motit, kequshqyerjes dhe faktorëve gjenetikë. Edhe pse konsiderohet normale humbja e 100 deri në 200 fije floku në ditë, mosmarrja e masave paraprake mund të shkaktojë rezultate të tilla si rrallimi i flokëve ose tullaci me kalimin e kohës. Është e mundur të gjesh zgjidhje për rënien e flokëve në zona të caktuara për shkak të hapjeve në vijën e ballit, tullacisë anash dhe majës së kokës ose rënies së flokëve në zona të caktuara, falë një transplanti flokësh të rehatshëm, praktik dhe pa dhimbje. Qëllimi i transplantimit të flokëve është të kontribuojë në përmirësimin e cilësisë së jetës duke rifituar flokët e shëndetshëm të personit.

Me teknologjinë në zhvillim, aplikohen metoda të ndryshme në operacionin e mbjelljes së flokëve. Le t’i shqyrtojmë këto metoda në detaje;

Metoda e transplantit të flokëve me Ekstraktimin e Njësisë Folikulare (FUE).

Transplantimi i flokëve Fue është metoda më e zakonshme e zgjidhjes së përhershme për problemet e rënies së flokëve dhe tullacisë në mbarë botën. Teknika e transplantimit të flokëve Fue aplikohet në formën e mbledhjes së farave të folikulave të flokëve ( grafteve ) të shëndetshme nga zona me qime në kokë dhe vendosjes së tyre në zonën tullace ku ka rrallim ose derdhje të plotë.

Metoda e mbjelljes së flokëve Fue, e cila është një nga metodat më të preferuara në mbarë botën, është një metodë që mund të aplikohet lehtësisht si tek femrat ashtu edhe tek meshkujt. Është e drejta më e natyrshme e të gjithëve që të kemi flokë të shëndetshëm që e bën të lartë vetëbesimin tonë. Metoda e mbjelljes së flokëve fue, e cila është aplikuar në mënyrë të besueshme në mbarë botën që nga viti 2004, është një nga mënyrat më efektive për të arritur flokë të shëndetshëm.

Cilat janë fazat e transplantit të flokëve FUE?

Është shumë e rëndësishme që në takimin e parë që do të keni me klinikën tuaj të besueshme dhe mjekun specialist pasi të keni vendosur të kryeni metodën e mbjelljes së flokëve Fue, të ndani të gjitha detajet për atë që prisni në transplantin e flokëve. Eksperti juaj, i cili ju kupton plotësisht, do t’ju udhëheqë në mënyrën më të mirë.

Në këtë takim të parë bëhet ekzaminimi i nevojshëm. Pasi diskutohen pritshmëritë e ndërsjella, bëhen analizat e nevojshme të gjakut dhe sigurohet se nuk ka pengesë për mbjelljen e flokëve. Hapi tjetër është përcaktimi i vijës së flokëve. Pas procesit të përcaktuar të vijës së flokëve, fillon faza tjetër e metodës së transplantimit të flokëve fue.

  1. Koleksioni i farave të rrënjëve të flokëve (shartesa).

Pas ekzaminimit të parë dhe fazës përgatitore, zonat ku do të aplikohet transplanti i flokëve FUE anestezohen me anestezi lokale pas procesit të nevojshëm të pastrimit. Falë anestezisë lokale, nuk ndihet asnjë dhimbje apo dhimbje gjatë procedurës së mbjelljes së flokëve. Në metodën e mbjelljes së flokëve Fue, zona ku mblidhen farat e gjëndrës së flokëve është përgjithësisht zona e zverkut, e cila është më rezistente ndaj derdhjes. Farat e folikulit të flokëve të shëndetshëm mblidhen me kujdes nga zverku i qafës, i cili përcaktohet si zona dhuruese. Të qenit i ndjeshëm në këtë fazë është shumë i rëndësishëm në mbjelljen e flokëve të shëndetshëm në fazën tjetër të transplantimit të flokëve.

Çdo gjëndër e mbledhur e flokëve përmban mesatarisht 2.7 qime. Sipas folikulave të flokëve të shëndetshëm në zonën e dhuruesit, mesatarisht 2500-3000 fara të folikulave të flokëve merren në një seancë të vetme. Farat e mbledhura të rrënjës së flokëve ruhen në një tretësirë të veçantë.

  1. Faza e farave të rrënjëve të flokëve vendosja në kanale

Hapen kanale të vogla për të vendosur farat e gjëndrës së flokëve të mbledhura për transplantin e flokëve Fue . Në këtë fazë, është një proces që kërkon shumë vëmendje. Mjeku specialist hap kanale shumë minimale me të çara të holla me majë çeliku në zonën që do të transplantohet. Numri i këtyre kanaleve përcaktohet sipas madhësisë së zonës që do të transplantohet në takimin e parë. Farat e mbledhura të folikulit të flokëve vendosen me përpikëri në këto kanale të hapura. Në këtë fazë duhet kushtuar vëmendje drejtimit të rritjes së flokëve dhe në atë mënyrë duhet bërë edhe mbjellja e flokëve.

Metoda e mbjelljes së flokëve me safir

transplant flokësh safir; Është një metodë e transplantimit të flokëve duke përdorur tehe me majë safiri të përdorura së bashku me metodën fue. Falë këtyre teheve të safirit të përdorura, kanalet e hapura janë më të vogla, kështu që koha e shërimit është më e shkurtër. Zona që do të transplantohet me safir dhe zona dhuruese anestezohen me anestezi lokale. Farat e folikulit të flokëve mblidhen me kujdes nga zona e dhurimit me metodën fue dhe mikro motorët. Farat e mbledhura të rrënjëve të flokëve ruhen në një ndarje të veçantë. Pas procesit të grumbullimit, hapen kanale të vogla në zonën që do të transplantohet me ndihmën e teheve me majë safiri. Farat e folikulave të flokëve të mbledhura në këto kanale të hapura vendosen me kujdes. Kështu, procesi i transplantimit të flokëve me safir përfundon. Operacioni zgjat mesatarisht 3-6 orë. Ai ndryshon sipas gjerësisë së rajonit.

Metoda e karburantit të akullit (Nxjerrja e njësisë folikulare).

Metoda e gazit të akullit është bërë një metodë e jashtëzakonshme sepse siguron flokë më të shëndetshëm në rritje.

Metoda e gazit të akullit ka të njëjtat faza me metodën fue, i vetmi ndryshim është se farat e folikulit të flokëve të mbledhura nga zona e dhurimit merren në një tretësirë të veçantë të ftohtë dhe ruhen. Falë kësaj zgjidhjeje, ajo merr lëndët ushqyese që i nevojiten për zhvillimin e folikulave të flokëve , duke e lejuar atë të ngjitet në zonën që do të transplantohet dhe të rritet më e shëndetshme.

Megjithëse operacioni ndryshon sipas madhësisë së zonës që do të transplantohet, zakonisht zgjat 2 deri në 3 orë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *