Informacioni më i vjetër i regjistruar për kirurgjinë plastike bazohet në një dokument mjekësor nga Egjipti i lashtë. Këtu flasim për rregullimin e një kocke të thyer të hundës. Siç mund ta kuptojmë, aplikimi i kirurgjisë plastike daton që në kohët e lashta. Sot, ajo është në një nivel shumë më të avancuar me zhvillimin e inovacioneve mjekësore dhe teknologjike. Kohët e fundit, shumë operacione plastike dhe estetike janë bërë të njohura, pasi shqetësimet estetike janë shtuar. Rinoplastika, liftimi i fytyrës, operacionet që rregullojnë formën e trupit, aplikimet për përtëritje janë ndër procedurat më të preferuara. Përveç perceptimit estetik, sëmundjet mjekësore që nuk mund të trajtoheshin në të kaluarën, ndoshta duke shkaktuar humbje, trajtohen falë teknologjisë në zhvillim. Kirurgjia plastike nuk duhet të konsiderohet si e përbërë nga shqetësime estetike. Falë zhvillimeve në kirurgjinë plastike, problemet si lëndimet e shkaktuara nga djegiet, gishtat e tepërt, çarja e buzës, të cilat pengojnë përditshmërinë e shumë njerëzve, gjejnë zgjidhje falë operacioneve plastike.

Çfarë është Kirurgjia Rindërtuese Plastike?

Kirurgjia plastike ose rikonstruktivi plastik quhet çdo procedurë kirurgjikale e kryer për të rindërtuar një pjesë të trupit, për të zëvendësuar dhe trajtuar zonën e dëmtuar. Kirurgjia plastike, ose kirurgjia plastike rikonstruktive dhe estetike me emrin e saj të plotë, është një degë e mjekësisë kirurgjikale që mbulon riformimin e strukturave të ndryshme të dëmtuara në trup, heqjen e humbjeve të indeve dhe të gjitha operacionet estetike.

Fjala “plastikë” do të thotë formim ose formim dhe është me origjinë greke. Fjala “rindërtues” është me origjinë latine dhe do të thotë të bësh përsëri.

Çfarë është Kirurgjia Estetike (Estetike)?

Kirurgjia plastike vjen në mendje kur bëhet fjalë për kirurgjinë estetike, por kirurgjia estetike është një degë anësore e kirurgjisë plastike. Kirurgjia estetike, e quajtur edhe kirurgjia estetike, mbulon mesatarisht 20% të operacioneve plastike. Megjithëse shqetësimet estetike janë në krye, kirurgjia estetike është një ndërhyrje mjekësore, për shembull, në disa operacione estetike të hundës, gjatë operacionit të rinoplastikës korrigjohen lakimet e kockave ose çrregullimet e indit kërcor për shkak të vështirësisë në frymëmarrje të pacientit, si dhe pamja estetike. .

Kirurgjia estetike mund të mos kryhet gjithmonë. Kur bëhet fjalë për kirurgjinë estetike, operacionet që lënë plagë dhe prerje nuk duhet të vijnë në mendje. Mbushja, aplikimi i qelizave staminale apo aplikimi me laser janë gjithashtu procedura që duhet të kryhen nga kirurgë estetikë dhe specialistë dermatologjikë.

Cili është ndryshimi midis kirurgjisë plastike dhe kirurgjisë estetike?

Cilat janë nëndegët e kirurgjisë plastike?

Kirurgjia estetike (kozmetike):

Ajo kryhet më shumë me shqetësime estetike sesa një problem jetik. Aplikohet për të rritur perceptimin estetik në një pjesë të caktuar të fytyrës dhe trupit dhe për ta harmonizuar atë me gjymtyrët e tjera. Qëllimi i tij kryesor është të arrijë një bukuri natyrore të shëndetshme dhe të personalizuar.

Kirurgjia e dorës:

Kirurgjia e dorës, e cila është një procedurë kirurgjikale që kërkon ekspertizë, lidhet me çështje të tilla si deformime të lindura ose të fituara, këputje, riparime të tendinave dhe nervave, trajtim të gishtave të ngjitur ose shtesë dhe djegie të rënda.

Mikrokirurgjia:

Mikrokirurgjia janë operacione të kryera nën mikroskop me instrumente mikrokirurgjikale. Falë qepjes së enëve dhe nervave shumë të vegjël, është e mundur të rivendoset funksioni i gjymtyrës ose indeve të prera dhe t’i ngjitet në vendin e tyre.

Kirurgjia kraniofaciale:

Kirurgjia kraniofaciale është procesi i korrigjimit të problemeve dhe deformimeve kongjenitale ose të fituara në kockat e kafkës.

Kirurgjia Maksilofaciale:

Kirurgjia maksilofaciale ka të bëjë me riparimin e kockave në zonën e fytyrës. Për shembull, ai përfshin operacione të tilla si heqja përpara ose prapa e kockës së nofullës, fraktura të kockave në fytyrë, çarje të lindura të fytyrës.

Kirurgjia endoskopike:

Kirurgjia endoskopike kryhet pa hapur prerje të mëdha, duke përdorur një instrument me kamerë të quajtur endoskopi.

Cilat janë zonat e trajtimit të kirurgjisë plastike?

Cilat janë fushat e kirurgjisë estetike (kozmetike)?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *