Obeziteti quhet akumulimi i yndyrës së tepërt në trup. Rritja e indit dhjamor në trup prish ekuilibrin hormonal të trupit dhe shkakton më shumë shtim në peshë. Sasia e shtuar e yndyrës shkakton përkeqësimin e shëndetit të trupit, paaftësinë e organeve për të kryer funksionet e tyre dhe formimin e disa sëmundjeve. Me rritjen e masës yndyrore në trup, vërehen simptoma të tilla si sëmundjet kardiovaskulare, mëlçia e yndyrshme dhe rritja e enzimave, përkeqësimi i indeve të lëkurës, shqetësimi i frymëmarrjes, gërhitja, apnea e gjumit, djersitja e tepërt dhe dhimbje kyçesh.

Cilat janë shkaqet e obezitetit?

Shkaku kryesor i obezitetit janë çrregullimet ushqimore. Obeziteti është i zakonshëm tek njerëzit që kanë një dietë të pabalancuar dhe nuk ushtrojnë. Konsumimi i ushqimeve me kalori dhe yndyrore çon në obezitet.

Një nga shkaqet e obezitetit është predispozicioni gjenetik. 80% e njerëzve prindërit e të cilëve janë obezë janë të predispozuar për obezitet.

Si kryhet Kirurgjia Bariatrike?

Ka metoda të ndryshme aplikimi në kirurgjinë e obezitetit. Megjithatë, në përgjithësi, operacioni i obezitetit kryhet në formën e 3 ose 4 prerjeve të vogla në barkun e pacientit që vihet në gjumë me anestezi të përgjithshme, duke arritur në stomak me kamera speciale, duke hequr një pjesë të caktuar të stomakut dhe duke i dhënë. forma e re e stomakut dhe qepja e asaj zone. Pasi bëhen veshjet e nevojshme, përfundon operacioni i obezitetit. Kohëzgjatja e operacionit ndryshon sipas metodës kirurgjikale të aplikuar dhe shkathtësisë së mjekut.

Cilat janë metodat e përdorura në trajtimin e obezitetit?

Kirurgjia tubale e stomakut (gastrektomia me mëngë)

Kirurgjia e mëngës gastrike është një nga metodat më të preferuara të trajtimit kirurgjik në fushën e obezitetit sot. Është i njohur edhe si operacioni i zvogëlimit të stomakut në mesin e njerëzve. Në këtë operacion hiqet një pjesë e madhe e stomakut dhe zvogëlohet vëllimi i tij.

Bypass gastrik

Me operacionin e bajpasit gastrik anashkalohet stomaku dhe një pjesë e zorrës së hollë dhe synohet që ushqimi i marrë të arrijë direkt në pjesët e fundit të stomakut pa vizituar të gjithë ose një pjesë të madhe të stomakut, duodenit dhe të parën. pjesë të zorrës së hollë.

Balon gastrik

Në metodën e balonës gastrike, një balon vendoset në stomak me një pajisje endoskopie. Më pas, tullumbace fryhet për të krijuar një ndjenjë të ngopjes.

Botox në stomak

Duke hyrë në stomak me metodën endoskopike, botoksi injektohet në pikat e nevojshme, në mënyrë që personi të ndihet më i ngopur. Periudha e rikuperimit në botoks në stomak është shumë më e shkurtër se në procedurat e tjera.

Ndërprerës duodenale

Procesi i Ndërrimit Duodenal çon në më shumë humbje peshe pasi ndikon drejtpërdrejt në metabolizmin. Është një metodë e zbatueshme për njerëzit me një indeks të masës trupore më shumë se 50 kg/m2. Në këtë operacion, si marrja e ushqimit është e kufizuar dhe përthithja e ushqimit të marrë zvogëlohet.

Para operacionit të obezitetit

Ka një periudhë të caktuar përgatitjeje përpara operacionit të obezitetit. Para së gjithash, nëse pacienti duhet të humbasë peshë para operacionit, ai duhet të arrijë peshën ideale deri në ditën e operacionit. Më pas, përdorimi i barnave si holluesit e gjakut duhet të ndërpritet të paktën 1 javë para operacionit. Në procesin e radhës bëhen analizat e nevojshme të gjakut të pacientit. Nëse pacienti ka ndonjë problem shëndetësor dhe barna të tjera të përdorura, duhet të konsultohet me specialistin. Kompletimi i përgatitjeve të rekomanduara nga mjeku do të mbështesë përfundimin me sukses të operacionit. Pas përfundimit të të gjitha këtyre proceseve, pacienti është gati për operacion.

Ushqyerja pas Kirurgjisë Bariatrike

Është shumë e rëndësishme respektimi i programit dietik 1-vjeçar të përgatitur posaçërisht për pacientin pas operacionit. Duke qenë se pacienti duhet të ketë një deficit kalori pas operacionit, ushqimi që hanë duhet të ketë vlera të larta ushqyese. Marrja e proteinave me vlera të larta ushqyese është e rëndësishme. Duke qenë se janë ushqime të yndyrshme, me sheqer dhe pije me shumë kalori, konsumimi i tyre parandalon rënien në peshë. Programi ushqimor i pacientit përfshin pak karbohidrate dhe proteina të larta.

Pacienti fillimisht ushqehet me ushqime me bazë të lëngshme pas operacionit. Më pas, ndryshimi i të ushqyerit në faza dhe bëhet lista e dietave që specialisti e gjykon të përshtatshme. Pacienti duhet të përtypë shumë ushqimin dhe të lehtësojë tretjen dhe të konsumojë sasinë e ujit të rekomanduar nga mjeku.

Për të parandaluar uljen e vlerave të gjakut të shkaktuar nga ngrënia e më pak ushqimi se më parë, duhet të përdoren suplementet e nevojshme vitaminash dhe minerale me rekomandimin e mjekut.

Fazat e të ushqyerit pas operacionit të obezitetit janë si më poshtë;

Faza 1: Dieta e lëngshme

Në ditët pas operacionit fillon periudha e ushqyerjes me lëng. Gjatë kësaj periudhe bëhet kalimi në ushqime të lëngshme. Konsumohen ushqime të tilla si qumësht i skremuar, supë dhe lëng mishi, çaj apo kafe pa kafeinë, lëng frutash pa sheqer.

Faza 2: Dieta me pure

Në fazën kur ushqimet e lëngshme çlirohen gradualisht, fillon një dietë pure. Ushqimet e konsumuara ushqehen duke i bërë pure me ndihmën e një blenderi. Erëzat nuk duhen konsumuar pasi do të irritojnë stomakun. Gjatë kësaj periudhe, ushqimet e pasura me proteina, perimet dhe frutat duhet të konsumohen në formë pureje. Mund të preferohen fruta si banania, pjeshja, kajsia, dardha, ananasi, pjepri. Perimet e pastruara si domatet, spinaqi, karotat dhe bishtajat mund t’i shtohen programit dietik.

Faza 3: Dieta e butë

Në këtë fazë, bëhet kalimi në ushqime të ujshme, lehtësisht të përtypura. Ushqimi duhet të konsumohet ngadalë dhe të përtypet tërësisht. Zakonisht kjo fazë kalohet pas javës së 5-të të operacionit.

Disa nga lëndët ushqyese në këtë fazë përfshijnë:

Faza 4: Dieta standarde

Pas operacionit të obezitetit, dieta standarde fillon pas javës së 9-të. Pas kësaj faze, objektivi është ushqimi i bazuar në proteina. Në këtë fazë mund të preferohen mishrat e butë. Konsumohen perime të papërpunuara si marule dhe karota. Konsumi i lëngjeve vazhdon në mënyrë të kontrolluar. Lista e dietave mund të diversifikohet 3 muaj pas operacionit.

Procesi i humbjes së peshës pas operacionit

Është pika më e rëndësishme për t’i kushtuar vëmendje të ushqyerit pas operacionit të obezitetit. Pasi të sigurohet dieta e duhur, procesi i humbjes së peshës mund të zgjasë deri në 1 vit. Në këtë proces, megjithëse përjetohet humbje e shpejtë e peshës, humbja e peshës mund të ndalet për një periudhë të caktuar kohe. Pesha e synuar humbet me një dietë të kujdesshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *